Kaffe

Kaffens oprindelse
Kaffetræet Coffea Arabica stammer fra et bjergrigt område i regionen Kaffa i de sydvestlige Etiopien.
Man ved at etiopierne var de første til at bruge kaffebønderne. I første omgang tyggede man dem.
Legenden fortæller at gedehyrden Kaldi undrede sig over, hvorfor hans geder var mere kvikke og livlige, når de spiste nogle røde bær fra et træ. Han tog bærerne med til et lokalt kloster, hvor munkene overhældte bønnerne med varmt vand. Drikken havde en opkvikkende effekt og gjorde munkene i stand til at studere de hellige skrifter uden at falde i søvn. Klostret blev kendt som ”Det vågne kloster”.
Fra Etiopien kom kaffeplanten til Yemen og Egypten, hvor man fandt ud af at forarbejde og riste bønnerne. I 1400-tallet åbnede i Mecca kaffehuse og herfra tog pilgrimme drikken med videre. Selv om araberne forsøgte holde kaffeplanten for sig selv, lykkedes det hollænderne og portugiserne at tage planten med til deres kolonier. Både på Sri Lanka og i Sydamerika blev der anlagt kaffeplantager.
I 1600-tallet kom kaffen til Europa. I alle storbyer skød der kaffehuse op. I Danmark var kaffe i første omgang en hofdrik. Først i 1800-tallet bliver det en almindelig drik i bondestanden.
Se f.eks.
http://samvirke.dk/forbrug/gallerier/kaffens-historie-ord-billeder.html
http://www.denstoredanske.dk/Natur_og_milj%c3%b8/Botanik/Solanales_(natskyggeordenen)/kaffe/kaffe_(Kulturhistorie)
Etiopisk kaffecermoni
Kaffe spiller stadig en vigtig rolle for etiopierne. Man bliver ikke bare inviteret på kaffe, man bliver inviteret til kaffecermoni.
Til den etiopiske kaffecermoni er gæsterne med i hele processen. Først bliver kaffebønnerne ristet. Når de er klar får alle love til at nyde den aroma, som ristningen har frembragt. Herefter males bønnerne og så koges i kaffen i en sort lerkande. Imens dette står på er der god tid til at få sig en snak og nyde de popcorn og småkager, der bliver serveret.
Når kaffen er klar serveres den i små kopper (som espresso) med masse af sukker.